امروزه تولید و توزیع برق در زندگی مردم و چرخیدن چرخ صنعت هر کشور نقش بسیار حیاتی دارد، یکی از موارد مهمی که در توزیع و انتقال برق، نقش بسزایی دارد کابل سه فاز است از این رو قیمت کابلهای برق سه فاز برای به کار بردن در این کابلها در صنایع گوناگون یک کشور، بسیار مورد توجه قرار میگیرد.
کابل برق سه فاز چیست؟
این نوع کابل، کابلی است که در اتصال برق سه فاز استفاده میشود. حال ممکن است برایتان سوال پیش بیاید که برق سه فاز چیست؟ برق سه فاز نوع مرسومی از جریان متناوب است که در تولید، انتقال و توزیع برق به کار میرود. در این نوع انتقال برق در کابلهای برق سه فاز، جریان برق از سه یا چهار سیمی که درون کابل برق سه فاز وجود دارد، عبور میکند از این روش برای انتقال نیرو در سراسر جهان استفاده میشود.
از کاربردهای این نوع کابلها میتوان به موارد مختلفی اشاره کرد ولی ما قصد داریم در ادامه، مهم ترین کاربردهای کابلهای برق سه فاز را معرفی کنیم. کابلهای برق سه فاز عمدتا در کارخانههای تولیدی و صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد به این جهت که بتوانند جریان برق دستگاههای پرمصرفی که در کارخانه وجود دارد نظیر ماشین آلات صنعتی، دستگاههای پرس، دستگاههای برش و الکتروموتورها.
لازم به ذکر است که امروزه دیگر مانند گذشته، کابلهای برق سه فاز فقط در کارخانهها و صنایع کاربرد ندارند بلکه با اضافه شدن وسایل و دستگاههایی همانند پمپهای آب و آسانسور به خانهها، ما را ملزم به استفاده از برق و کابلهای برق سه فاز در ساختمانها کرده است.
معرفی انواع کابلهای برق سه فاز
کابلهای برق سه فاز را میتوانیم از جنبه کاربرد و محیط مورد استفاده آنها، این نوع کابلها را به چند نوع کلی دسته بندی کنیم.
کابل برق سه فاز فشار ضعیف: کابلهای برق سه فاز فشار ضعیف، اغلب در ولتاژهای 450 ولت تا 750 ولت تولید میشوند. از جمله کاربردهای این نوع کابلهای سه فاز میتوانیم در صنایع مختلف،ساختمان سازی و موارد دیگر، اشاره کنیم.
کابل قدرت سه فاز: کابلهای برق سه فاز قدرت، حاوی هادی مس و یا ممکن است آلومینیوم باشند و میتوان انواع متنوعی از آن با توجه به جنس عایق و روکش پیدا کرد. این کابلها در ولتاژهای 0.6 کیلو ولت و 1 کیلو ولت تولید میشوند که میتوانند در سه حالت افشان،نیمه افشان و یا مفتول باشند.
کابل برق سه فاز فشار قوی: این نوع کابلها که به کابلهای برق سه فاز فشار قوی معروف هستند، میتوانند در دو جنس مس یا آلومینیوم عرضه شوند. این کابلهای برق سه فاز عمدتا تا 20 کیلو ولت تولید میشوند. البته سابقه تولید این کابلها تا 63 کیلو ولت وجود دارد.
ساختار کابلهای سه فاز
کابلهای برق سه فاز مانند انواع کابلهای موجود در بازار از سه قسمت هادی رسانا، عایق و روکش ساخته شدهاند. البته گفتنی است که برخی از کابلهای برق سه فاز از اجزای دیگری مثل آرمور و همچنین غلاف فلزی به عنوان حفاظ در ساختار خود دارند.
بخش هادی: این قسمت از ساختار کابلهای برق سه فاز میتوانند از جنس مس یا آلومینیوم باشد به صورتی که اگر جنس این قسمت مس باشد. این کابلها به صورت مفتولی افشان و نیمه افشان تولید میشوند، از سوی دیگر اگر جنس این بخش آلومینیوم باشد، این کابلهای برق سه فاز صرفا و مطلقا به صورت مفتولی و نیمه افشان تولید و به بازار عرضه میشوند.
بخش عایق و روکش: این بخشی از ساختار کابلهای برق سه فاز است که بر روی بخش هادی قرار میگیرند.جنس این عایق یا روکش میتواند پلیمری باشد یا از پلاستیک نرم و انعطاف پذیر ساخته شده باشد. در این قسمت از شاختار کابل لازم است ویژگیهایی همچون مقاوم بودن در برابر پاره شدن و سایش، مقاومت در برابر مواد شیمایی، مقاومت در برابر حرارت و شعله و مواردی از این قبیل باشد.
به طور معمول عایق و روکش کابلهای برق سه فاز از جنس پلی ونیل کلراید (پی وی سی) و پلی اتیلن کراس لینک شده هستند.
رنگ: برای اینکه کار ما در تشخیص فازها و انواع مختلف کابلهای برق سه فاز راحت شود، میتوانیم از استاندارد رنگ آنها استفاده کنیم به صورتی که هر نوع کابل برق سه فاز، رنگ مختص به خود را دارد. مزیت وجود این استاندارد رنگی این است که در تشخیص و انتخاب کابل برق سه فاز مورد نظر احتمال خطا به حداقل برسد و از سوی دیگر کیفیت کار حفظ شود.
انواع کابل سه فاز بر اساس تعداد رشته
کابل برق سه فاز سه رشته: این کابل برق سه فاز از سه عدد رشته سیم که داخل روکش و عایقی قرار دارند تشکیل شده است.
کابل برق سه فاز سه ونیم رشته: این نوع کابل شامل سه رشته فاز با سطح مقطع برابر و یک رشته نول که سطح مقطع آن تقریبا نصف سطح مقطع رشتههای دیگر است.
کابل برق سه فاز چهار رشته: در این کابل، سه فاز رشته های سیم فاز و رشتهی نول موجود،همگی از سطح مقطع یکسانی برخوردار هستند.
کابل برق سه فاز پنج رشته: این نوع کابل برق سه فاز از موارد زیر تشکیل شده است:
- سه رشته فاز
- یک رشته نول
- یک رشته سیم ارت
چند نکته ایمنی هنگام کار با برق سه فاز
- به هیچ عنوان از فازمتر برای ارزیابی جریان الکتریکی در داخل کابلهای برق سه فاز استفاده نکنید.
- اگر قصد بررسی جریان داخل کابلها را دارید حتما از دستکش و تجهیزات ایمنی مخصوص استفاده کنید.
استاندارد رنگ سیم و کابل تک رشته
برای شناسایی استاندارد رنگ سیم و کابل تک رشته ،روشهای گوناگونی پیش روی ما قرار دارد. این روشها بر اساس کد رنگ سیمها هستند. کدهای رنگ سیمها و کابلهای تک رشته در ادامه بررسی میشوند.
سیاه: این رنگ سیمها برای انتقال جریان به انواع مدارها و پریز ها، مورد استفاده قرار میگیرند.
قرمز: از این سیمها برای برقراری جریان ثانویه برق استفاده میشود. از این نوع کابل برای متصل کردن سنسور دود و اطفاء حریق به سیستم برق خانگی استفاده میشود.
سفید: از این سیمها به عنوان سیمهای نول هم یاد میشود که ممکن است گاهی دارای جریان برق باشند.
سیم ارت: یا به رنگ سبز یا زرد هستند یا به صورت سیم لخت آلومینیومی یا مسی هستند که برای اتصال به زمین مورد استفاده قرار میگیرند که از طریق جعبه پریز به زمین متصل میشوند.
بررسی مزایای کابلهای برق سه فاز:
استفاده از کابلهای برق سه فاز به یکی از بهترین و مقرون به صرفه ترین روشها جهت توزیع و انتقال جریان برق شناخته میشود. گزینه دیگری که در بین روشهای انتقال برق وجود دارد که میتوانیم از آن هم استفاده کنیم که به انتقال برق به صورت تک فاز شناخته میشود ولی برق سه فاز با توجه به این، مزیتهای به مراتب بیشتری از برق تک فاز دارد. به کار گرفتن برق تک فاز امروزه پیشنهاد نمیشود.در ادامه به معرفی مزیتهای استفاده از برق سه فاز میپردازیم:
- صرفه اقتصادی داشتن نسبت به روش های دیگر
- امکان استفاده از یک منبع سه فاز به جای سه منبع دارای یک فاز
- یکنواخت و متعادل بودن توان لحظهای در انتقال برق به این روش
- برخلاف روشهای دیگر انتقال برق، در این روش میتوانیم شاهد انتقال انرژِی بهتر در ولتاژهای بالا باشیم.
معایب کابلهای برق سه فاز:
از مهمترین معایبی که کابلهای برق سه فاز دارند این است که توان تحمل مقدار بار اضافه در مدار را ندارند، نتیجهای که این عیب کابلهای برق سه فاز، حاصل میکند این است که ممکن است به تجهیزات به کار رفته در داخل مدار آسیب وارد شود و هزینههای گزافی را بر ما تحمیل کند.
قیمت کابلهای برق سه فاز:
در رابطه با این شاخصه حائز اهمیت با قطعیت نمیتوان صحبت کرد؛ چرا که مولفه های زیادی در تعیین قیمت یک محصول تاثیر گذار هستند. با ما برای بررسی این مولفههای مهم و موثر همراه باشید.
- کشور یا شرکت تولید کننده کابلهای برق سه فاز
- مقدار و متراژ مورد نیاز شما
- نوع روکش به کار رفته در ساخت کابلهای برق سه فاز
- نوع فلز به کار رفته در ساختار کابل برق سه فاز که میتواند آلومینیوم باشد یا مس
- وضیعت بازار این کالا و همچنین وضعیت اقتصادی و تورم کشور
سخن پایانی
در این مقاله در رابطه با خرید و قیمت کابل سه فاز صحبت کردیم. از کاربردهای مهم و رایج کابل برق سه فاز که میتوان به آنها اشاره نمود، استفاده از این نوع کابل برق در ساختمان های صنعتی و تجاری است که میتواند برق مورد نیاز دستگاههای صنعتی مانند دستگاه بخار، دستگاه برش، دستگاه پرس و انواع دیگری از دستگاهها را تامین کند و به کار بیاندازد. امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد.
سوالات متداول
کابل برق سه فاز با کابل برق تک فاز چه تفاوت هایی دارد؟
در کابل برق تک فاز، جریان الکتریکی توسط بخش هادی که تک فاز است، صورت میگیرد ولی در کابل برق سه فاز جریان الکتریکی توسط سه هادی کاملا مجزا و جدا از هم انجام میشود. در کابل برق تک فاز، حداکثر توان تحمل،230 ولت است ولی در نوع سه فاز این مقدار به عدد 415 ولت میرسد.
انواع کابل برق سه فاز کدام است؟
کابل برق سه فاز سه رشته، کابل برق سه فاز سه و نیم رشته، کابل برق سه فاز چهار رشته، کابل برق سه فاز پنج رشته.
بیشتر بخوانید:
خرید کابل شبکه + آشنایی با انواع کابل های شبکه و بهترین برند ها